BOLESTI KOD ODRASLIH

 

BOLESTI KOD ODRASLIH


======================

 

BOLESTI UVA - UPALA UVA:

- Cerumen “ušna mast”:

U spoljnom slušnom kanalu se normalno luči mast mrke boje- cerumen. Ona se kod najvećeg broja osoba spontano odstranjuje. U ređim slučajevima mast se stvara u većoj količini, ostaje u ušnom kanalu i kad ga potpuno začepi (obično posle plivanja, ili tuširanja) nastaje nagluvost začepljenog uva, što je jedini simptom ove pojave.

Lečenje je jednostavno: Ispiranje! U novije vreme primenjuju se kapi koje rastvaraju cerumen. One se sipaju u uvo tokom nekoliko dana.


- Upala kože spoljnjeg ušnog kanala (Otitis externa):


Nastaje najčešće u letnjoj sezoni (tj sezoni kupanja ), ali može nastati i pri kupanju u bazenima.

Uzročnici: bakterije, gljivice, katkad virusi.

Simptomi: Svrab u uvu , koji može preći u bol, a kad secret zapuši ušni kanal , može se javiti i nagluvost.

Lečenje: Toaleta uva (kod specijaliste) uz lokalnu primenu antibiotskih ili antiomikoticnih masti.

 

- Čir u koži spoljnjeg ušnog kanala:

Bolest može biti lokalizovana kada se u koži spoljnjeg ušnog kanala javlja “čir” Ovo je lokalna infekcija koja nastaje manjom povredom kanala i posledičnom infekcijom. Pacijenti najčešće zbog svraba, različitog porekla, češu uši ( “instrumentima” za češanje ušiju- palidrvca, ukusnice, ključevi i sl.).

Simptomi: Jak bol u uvu, sa eventualnim crvenilom koje se vidi i na ulazu u slušni kanal. Mogu biti otečene i susedne limfne zlezde, uz eventualno povećanje temperature.

Lečenje: Lokalna nega, antibiotskim mastima, a u izraženijim slučajevima potrebno je primeniti i antibiotike bilo u kapsulama (tabletama) ili u vidu injekcija.

Čir u spoljnem slušnom hodinku se ne sme otvarati– bušenjem ili rezanjem, zbog opasnosti širenja infekcije na hrskavicu uva.