BOLESTI GRKLJANA KOD ODRASLIH

 

BOLESTI GRKLJANA I KASALJ:

 

Grkljan je organ za disanje i stvaranje glasa. Otuda se simptomi javljaju dvojako:

- Promuklost

- otežnao disanje

 

Promuklost:

 


Promuklost
može biti različitog intenziteta, od diskretne promene boje glasa do potpunog gubitka– pacijent govori šapatom.

Uzroci promuklosti su razliciti: zloupotreba glasa (vikanje, pevanje i sl.) Može se javiti u različitim profesijama: učitelji, profesori, sveštenici, glumci zbog loše “postavke” glasa.

Promuklost nastaje kod raznih akutnih virusnih upala (grip na pr.) i tada je brzo prolazi sama po sebi ili uz lečenje. Hronična promuklost koja traje dugo je posledica različitih bolesti, ali i navika. Ovde se ubrajaju bolesti sinusa, ždrela, bronhitisi ili druge trajne bolesti pluća. Pušenje takođe, naročito uz konzumiranje alkohola je takođe čest uzrok promena u grkljanu koje dovode do promuklosti. Sa ozirom da i mnogi tumori, dobroćudni, ali i zloćudni, izazivaju promuklost pravilo je da svaka promuklost koja traje duže od tri nedelje mora biti upućena specijalisti za uho, grlo i nos.

 

 

Otežnao disanje:

 

Otažano disanje čiji je uzrok u grkljanu nastaje zbog različitih razloga: otoka, koji se javljaju kod raznih alergijskih stanja, posle udaraca u vrat (ovi se mogu javiti čak i 24 sata posle udarca !!!), ujeda insekata (pčele, ose) bilo spolja ili kada se nehotično progutaju (najčešće je reč o pivu). Otoci u grkljanu nastaju pritskom sa drugih organa u vratu (tumori štitne žlezde i sli.) Nastaju takođe kod opekotina– spolja na vratu, ali i zbog udisanja vrelih gasova, dima.

Otežano disanje , može nastati i kao posledica tumora u grkljanu kad ima progresivni karakter i može ugroziti život pacijenta zbog ugušenja. Ono nastaje i zbog poremećaja inervacije grkljana kad glasnice zauzimaju medijalan položaj jedna uz drugu i ne propuštaju dovoljno vazduha. Ovo mogu izazvati virusne i bakterijske upale grkljana, ali i tumori štitne žlezde, jednjaka i pluća pa čak i neki tumori mozga.

Dakle oba simptoma, promuklost i otežano disanje su znaci za uzbunu i treba potražiti pregled i savet odnosno terapiju lekara.